Blog

Zelf producten fotograferen

Zelf producten fotograferen

Ook al ben je geen ervaren fotograaf, vrijwel iedereen heeft weleens plaatjes geschoten van een mooie omgeving, een gezellige vakantie of een warme familiebijeenkomst. Maar producten fotograferen, dat heeft lang niet iedereen gedaan. Wil je je toch zelf een keer wagen aan productfotografie? Weet dan hoe je te werk moet gaan en kom goed beslagen ten ijs. 

Heb je nog nooit eerder producten gefotografeerd, dan verkijk je je in eerste instantie wellicht op de moeilijkheidsgraad van deze job. Voorwerpen zitten immers stil en hoeven niet te lachen voor de foto, dus hoe moeilijk kan het zijn? Nou… behoorlijk lastig, maar daar kom je achter zodra je begint.

Een product fotograferenDe basisuitrusting voor productfotografie

Producten fotograferen lukt uiteraard alleen wanneer je de beschikking hebt over zowel producten als een camera. Met een camera wordt iets anders bedoeld dan de basiscamera in je smartphone of tablet! Dat wil niet zeggen, dat je voor eenvoudige productfotografie meteen een camera van duizenden euro’s moet kopen. Maak je vaker foto’s van producten, dan zijn de duurdere camera’s interessant vanwege hun duurzaamheid en geavanceerde mogelijkheden. Voor een incidentele fotosessie is een instapcamera echter prima. Het is wel belangrijk welk objectief (lens) je erop zet. Meestal worden instapcamera’s geleverd met een kitlens, oftewel een standaard lens die bij de prijs is inbegrepen. Maar als je kleinere producten wil fotograferen, is deze lens absoluut niet goed genoeg: voor bijvoorbeeld sieraden of munten heb je een macro-lens nodig.

Ook een statief is zeker geen overbodige uitgave. Met een statief ben je er van verzekerd dat je de producten altijd onder dezelfde hoek kunt fotograferen én dat je -heel belangrijk!- de camera stil houdt tijdens het fotograferen. Op bibberende productfotografie zit immers niemand te wachten.

Producten fotograferen met een witte achtergrond

Voor productfotografie wordt meestal gebruikgemaakt van een witte achtergrond. Ga je zelf aan de slag, dan zal je dus deze achtergrond ergens vandaan moeten halen. Je kan hierbij kiezen voor een opnametent of een opnametafel. Heb je die niet, dan zal je gebruik moeten maken van een witte achtergrond die je zelf kan opspannen. Alleen een vel wit papier onder je product schuiven is niet afdoende: wil je op een dergelijke manier te werk gaan, kies dan voor een los vel acrylaat: deze is niet alleen witter, maar gaat ook nog eens langer mee.

Daarnaast zal je moeten zorgen voor een goede lichtbron. Je wil immers dat het product goed op de foto komt, zonder hinderlijke schitteringen of schaduwen. Vaak heb je hiervoor meerdere flitsers nodig, en juist flitsers zijn behoorlijk duur in aanschaf. Kortom, productfotografie is zo veel meer dan het een product op een wit vel zetten en fotograferen maar. Niet voor niets is productfotograaf een vak apart!

Leave a Reply