Blog

portretfotograaf

Wat doet een goede portretfotograaf?

Een goede portretfotograaf blijft dicht bij zichzelf, heeft een eigen visie en biedt meer dan alleen technische vaardigheden. De portretfotograaf geeft om mensen en zorgt ervoor dat zij zich op hun gemak voelen. Als portretfotograaf ben je daarom zowel technisch als psychisch kundig.

Een portretfotograaf is geen productfotograaf.

Een fotograaf die uitmuntend producten kan fotograferen, kan niet automatisch ook goede portretfoto’s maken. Maar wat zorgt er nu voor dat de portretfoto’s écht goed worden?

De randvoorwaarde voor het maken van een goede foto – in elke tak van sport – moet in ieder geval de techniek in orde zijn. Dus het scherp stellen van de foto’s is belangrijk, maar ook de juiste belichting. Echter, techniek is voor de portretfotograaf ondergeschikt als we kijken naar het psychische stukje van fotograferen. Het is namelijk nog belangrijker dat de portretfotograaf kan omgaan met het onderwerp; de mens(en) die hij moet fotograferen. Als portretfotograaf moet je daarom wel een beetje sociaal zijn, de ander op zijn gemak kunnen stellen.

Een goede portretfotograaf maakt foto’s met karakter

Een foto met karakter is eigenlijk een foto die écht iets over het model zegt. Je kan iemand zijn uitstraling vangen in een foto en het karakter vastleggen. Samen met het model is het aan de fotograaf om op zoek te gaan naar datgene wat men wil uitstralen.

Een mooie portretfoto wordt altijd door twee mensen gemaakt. Het kan daarom een complexe uitdaging zijn, want niet ieder model vindt het makkelijk om voor de camera te staan. Een natuurlijke pose vinden, de juiste expressie en optimale belichting. Allemaal zaken waar je als portretfotograaf op let, tijdens het maken van de beste foto. Maar ook het vertrouwen geven aan het model dat alles goed komt en er een positief resultaat gaat zijn is van essentieel belang. Het gaat hierin om verbinding te maken tussen fotograaf en model.

Iedereen is fotogeniek

Je hoeft geen perfect uiterlijk te hebben om mooi op de foto te staan. Iedereen is namelijk fotogeniek. Het gaat erom dat er charisma wordt uitgestraald. En deze charisma heeft iedereen. Als portretfotograaf de uitdaging om deze charisma naar boven te halen. Door middel van eenvoudige trucjes kan dit al tevoorschijn getoverd worden. Geef de modellen zelfvertrouwen, maak ze aan het lachen of leid ze af. Er kunnen dan prachtige momenten ontstaan, die je heel mooi kunt vastleggen. Maar bovenal; heb vooral aandacht voor het model.

Je hebt verschillende soorten portretfoto’s. Zoals de klassieke variant, waarbij je hoofd en schouders te zien zijn. Of een glamourportret, omgevingsportret, dubbelportret, groepsportret of een zakelijk portret. Ben je op zoek naar een bepaald soort portret, let hier dan op bij het uitzoeken van de juiste fotograaf. Kijk bijvoorbeeld in het portfolio om te zien of de stijl goed bij jouw wensen aansluit.

Op instagram zijn veel fotografen actie. Laat je bijvoorbeeld inspireren door Jessica Drossin. Zij maakt prachtige portretfoto’s waarin het karakter van haar modellen van de foto af spat!

Ben je benieuwd waar je een goede portretfotograaf kunt vinden? Wij hebben de beste voor je op een rijtje gezet. Vraag nu een offerte aan.

 

Leave a Reply