Blog

stilleven fotografie

Stilleven fotografie voor beginners

De kunst van een stilleven kent al een hele lange geschiedenis. In diverse kunstvormen komt dit terug; van decoratieve fresco’s uit de oudheid tot hedendaagse stilleven fotografie op Instagram. Maar wat is het precies, waar moet je allemaal op letten en hoe kun je de beste stillevens neerzetten. Op al deze vragen geven wij antwoord op.

Wat is stilleven fotografie?

Deze vorm van fotografie is een genre die wordt gebruikt om levenloze onderwerpen – vaak kleine groepjes objecten – samen te fotograferen. Het is een artistieke stijl, waarbij wat technische kennis van belichting, positionering (kadrering) en styling vereist is. Productfotografie en foodfotografie zijn ook voorbeelden van stilleven fotografie.

Wat vaak gebruikt wordt bij een stilleven zijn voorwerpen die door mensen zijn gemaakt, zoals vazen, potten, planten, fruit, schelpen enzovoort. Veelal wordt een stilleven van afstand gefotografeerd, dus niet als detailfoto. Met name belichting en kadrering is een zeer belangrijk onderdeel van stilleven fotografie.

Welke camera kun je het beste gebruiken voor stilleven fotografie?

Je wilt aan de slag om een stilleven vast te leggen, maar welke camera is hier het meest geschikt voor. Eigenlijk is het antwoord eenvoudig en kun je met elke camera dit assemblee vastleggen. Dus zowel met een middenformaat camera, full-frame camera, crop-sensor of spiegelreflex camera.

Wat is de beste lens voor een stilleven foto?

Je wilt een nauwkeurige weerspiegeling maken van wat je fotografeert, dat is vaak het doel van een stilleven fotograferen. Dit houdt daarom ook in dat je voor een lens moet kiezen die de minste vervorming produceert. Voor een full-frame, spiegelreflex en crop-sensor camera betekent dit dat je over het algemeen het beste kunt kiezen voor ongeveer 60-70 mm. Of 80-100 mm voor een middenformaat camera.

Welke accessoires heb ik nodig voor een stilleven foto?

Zoals we eerder al noemde heb je eigenlijk niet veel nodig om een goed stilleven vast te leggen. Wel kan het voor jezelf makkelijker zijn, wanneer je gebruik maakt van een statief. Ook kun je spelen met verschillende achtergronden om de foto spannender te maken.

Waar moet je qua verlichting letten bij stilleven fotografie?

Eén van de belangrijkste onderdelen binnen het fotograferen van een stilleven is de belichting van jouw onderwerp. Je kunt gebruik maken van natuurlijk licht, maar je kan er ook voor kiezen om studiolampen hiervoor in te zetten. Het gaat er met name om hoe je de belichting aanstuurt en wat jij precies wilt aanlichten. Met verlichting kun je namelijk een emotie of sfeer overbrengen.

Vermijd de verlichting van traditioneel plafondlampen in je huis. Je produceert dan vrij snel onbedoelde schaduwen, die je niet in je stilleven wilt hebben. Je kunt met verschillende lichtbronnen werken, om de sfeer van het stilleven op subtiele wijze aan te lichten.

Tips van onze experts

  1. Ga niet te lang door. Ben je al een tijdje bezig met het maken van één goed stilleven foto, dan kun je beter besluiten om verder te gaan. Blijf niet te lang hangen in het maken van de perfecte foto, want de meeste fotograven zullen nooit 100% tevreden zijn met hun eigen foto. Ga door met de volgende foto en blijf oefenen. Je zal zien dat je er steeds beter in wordt.
  2. Blijf creatief. Daag jezelf uit en probeer nieuwe dingen. Heb je even inspiratie nodig, ga dan even weg van je stilleven. Neem een kijkje in tijdschriften of loop even naar buiten. Ontdek nieuwe stillevens en laat je daardoor inspireren.
  3. Kies het juiste gereedschap. Je kunt hier heel creatief mee omgaan, door te kiezen voor het duurste van het duurste materiaal. Maar je kan ook heel eenvoudig met een fluweel stofje een achtergrond maken dat licht absorbeert. Ook hierin geldt; blijf experimenteren en verras jezelf.

We hopen dat we je hebben kunnen inspireren met onze tips voor de beste stilleven foto’s. Heb jij nog goede tips? Laat ze dan vooral even achter in de reacties! En ben je op zoek naar de beste fotograaf en de scherpste offerte? Vraag hier jouw offerte aan.

 

Leave a Reply