Reportagefotograaf

Fotografie met een eigen verhaal

Een reportagefotograaf wordt niet ingehuurd om portretten en dergelijke te maken, maar om de daadwerkelijke sfeer van een moment weer te geven. Een reportagefotograaf vertelt door middel van foto’s een verhaal: zo was het, die-en-die waren er, dit gebeurde er, en zus-en-zo was de sfeer. Om dit goed te kunnen doen, moet de fotograaf in kwestie niet alleen goed observeren, maar ook in staat zijn om bepaalde situaties aan te zien komen, zodat hij of zij de camera in de aanslag kan houden.

Een reportage foto makenHet verhaal van de reportagefotograaf

Door middel van een reportage kijk je als het ware mee door de ogen van de fotograaf. Je ziet dus de situatie zoals hij of zij deze beleefd heeft. Om dit te kunnen bereiken, is het belangrijk dat de reportagefotograaf veel interesse heeft in mensen en in situaties. Sterker nog, een goede fotograaf ziet op werkelijk elke straathoek een interessant verhaal. Vrijwel iedere situatie leent zich in principe voor een fotoreportage: uiteraard de gebeurtenissen in het nieuws, maar ook een huwelijk, een levensloopgebeurtenis of een cultureel antropologisch onderwerp. Er zijn dan ook relatief veel bedrijven en media die gebruik maken van de diensten van reportagefotograaf.

Een reportagefotograaf inhuren, wat gaat dat kosten?

Wil je een reportagefotograaf inhuren, dan kan het zeker lonend zijn om bij verschillende fotografen offertes op te vragen. De ene fotograaf brengt een uurtarief in rekening, de ander kiest voor een fixed-price (prijs per klus): hou hier zeker rekening mee wanneer je aan het vergelijken slaat. Sowieso moet je er op rekenen dat je een fotograaf inhuren waarschijnlijk duurder is dan je denkt. “Maar in deze tijd van digitale fotografie kost het maken van een foto toch (bijna) niets?” vragen klanten zich soms af. Vergis je hierin echter niet: de fotograaf investeert niet alleen (reis)tijd in jou, maar werkt ook met professionele apparatuur, zoals spiegelreflexcamera’s. Dit kan en mag je absoluut niet vergelijken met de kwaliteit van een standaard digitale camera zoals je kan kopen in de elektronicazaak.

Offerte reportagefotograaf