Portretfotograaf

Krijg ook mooie, ontspannen en professionele portretfoto's

Een portretfotograaf houdt zich (de naam zegt het al) voornamelijk bezig met het maken van portretten. Dit kunnen eenvoudige pasfoto’s zijn, maar ook volledige studioportretten en alles daartussenin. Een goede portretfotograaf is in staat om onder alle omstandigheden een prettige sfeer te scheppen en er voor te zorgen dat iedereen op zijn of haar gemak is. Dit moet ook wel, want veel mensen vinden het best spannend om gefotografeerd te worden en krijgen de neiging krampachtig te reageren. “Ontspannen! Ontspannen! Een natuurlijke pose aannemen, gewoon doen wat je altijd doet, vergeten dat ik er ben!” roept zo’n fotograaf dan- alsof dat lukt.

Daarom is een goede portretfotograaf zo belangrijk: hij of zij heeft het vermogen om iemands ware karakter treffend vast te leggen. Hier heb je inlevingsvermogen voor nodig, maar ook oprechte interesse voor en in mensen.

Portret foto laten maken

Portretfotograaf gezocht: waar op letten?

Voor ‘sociale’ fotografie, waar portretfotografie ook onder valt, is wederzijds vertrouwen een must. Ga je op zoek naar een goede portretfotograaf, zoek dan iemand die past bij jou en jouw wensen. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de fotograaf in kwestie en dat je vertrouwen hebt in hem of haar. Ongeacht wat voor portretfoto’s je in gedachten hebt (foto’s voor op je website, een studioportret of bijvoorbeeld een erotisch portret), je moet je durven overgeven aan de fotograaf. Alleen dan krijg je mooie, ontspannen en professionele portretfoto’s.

Een vak apart!

Soms zie je het ineens: een portretfoto die je ráákt. Vaak kan je er niet eens de vinger op leggen waarom precies, en dat is niet verwonderlijk. Er bestaat namelijk niet zoiets als dat ene recept voor die geslaagde (portret)foto, alleen een fotograaf die op het juiste moment op de juiste knop drukt. Verschillende ingrediënten spelen een rol bij het bepalen van dat juiste moment: de compositie natuurlijk, maar ook de situatie, de omgeving, de belichting en uiteraard de houding en gezichtsuitdrukking van de geportretteerde. Hierbij is het, zoals eerder gezegd, belangrijk dat de fotograaf iemand fotografeert zoals hij of zij ís, niet zoals hij of of zij poseert.

Een portretfotograaf zoeken

De kosten voor professionele portretfotografen kunnen behoorlijk variëren, dus het is altijd een goed idee om meerdere offertes op te vragen. Vaak kost een fotoshoot van één uur gemiddeld tussen de 130 en de 180 euro. Hier krijg je dan meestal wel een aantal afdrukken bij. Wil je de prijs lager houden, dan kan je er ook voor kiezen om de fotograaf alleen te laten fotograferen en de afdrukken elders te bestellen.

Offerte portretfotograaf