Blog

Babyshoot

Een pasgeboren baby fotograferen

De geboorte van een nieuw mens(je) is uiteraard grote reden voor vreugde. De kersverse ouders apetrots, de baby nog helemaal schattig en vertederend… niet verwonderlijk dat ouders graag hun pasgeboren baby fotograferen. Ook vinden veel mensen het leuk om een speciale fotoshoot te laten maken van hun kleintje: voor oma, voor henzelf of gewoon als “leuk voor later”. Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, zo’n kersverse baby fotograferen. In tegenstelling tot wat oudere mensen, kan je een baby natuurlijk niet laten poseren. Het maken van een goede portretfoto vraagt dan ook veel ervaring en geduld. Wil je een klein (glim)lachje vastleggen, dan duurt het soms uren voordat je daartoe de gelegenheid krijgt, en dan nog: het moment is zó weer voorbij! Baby’s lachen immers niet zo veel, maar slapen voornamelijk. (Of huilen, maar dat zijn waarschijnlijk geen momenten die je op de foto wilt.)

Zelf je baby fotograferen?

Zelf je pasgeboren baby fotograferen? Hou dan rekening met het gebruik van een flitser. Niet iedere baby reageert even goed op het gebruik van een flitser: de ene baby negeert het totaal, maar de andere schrikt zich lam en barst in huilen uit! Wil je je baby niet laten schrikken, dan is het het beste om te kiezen voor continuelicht in plaats van een flitser. Hierbij heb je tevens het voordeel dat het babyhuidje dan het mooist uitkomt: bij mooi, zacht licht.

Het is trouwens wel handig om tijdens het fotograferen niet helemáál stil te zijn: doe je dit wel, dan schrikt de pasgeboren baby wellicht van ieder geluidje, zelfs van de sluiter van de camera. Je kan dus beter zorgen voor een rustige omgeving, waar wel wat geroezemoes te horen is. Juist zacht geluid op de achtergrond werkt rustgevender dan complete stilte!

Baby fotograferen bij een professioneel fotograaf

Laat je je baby fotograferen bij een professional, hou er dan rekening mee dat zo’n kleintje zich niet laat sturen! Als je baby net zijn of haar dag niet heeft, tja, dan heb je pech. Let er wel op dat de ruimte bij de fotograaf warm genoeg is voor je kindje: baby’s kunnen hun temperatuur nog niet goed zelf regelen en hebben het zodoende snel koud.

 

Leave a Reply