Blog

Fotograaf vinden

Een goede fotograaf vinden

Ben je op zoek naar iemand die een fotoreportage voor je maakt, je producten fotografeert, een mooi portret van je schiet of die alle hoogtepunten van je trouwerij voor je vastlegt? Een goede fotograaf vinden is vaak moeilijker dan je denkt. Gelukkig zijn er een aantal tips en trucs waarmee je uit de voeten kunt.

Natuurlijk ga je niet zomaar met de eerste de beste fotograaf in zee. Door meerdere offertes op te vragen van verschillende fotografen, krijg je in ieder geval al een idee van de prijzen en mogelijkheden bij jou in de buurt. Ook is het vaak heel lonend om aan vrienden, kennissen en collega’s te vragen met wie zij goede ervaringen hebben.

Een goede fotograaf vinden

Een goede fotograaf vinden begint bij een goede briefing: maak het de fotograaf niet moeilijker dan het is door specifieke en relevante informatie weg te laten. Bijvoorbeeld, je zoekt iemand die jouw bedrijfsevenement vastlegt, maar je vergeet erbij te vertellen dat dit ‘evenement’ inhoudt dat jullie met z’n allen door een grottenstelsel heen gaan banjeren. Een dergelijke opdracht vraagt namelijk om specifieke eisen op het gebied van verlichting en ervaring. Geef een fotograaf ook de kans om te zeggen dat fotograferen onder bepaalde omstandigheden, zoals weinig lichtinval, hem of haar niet ligt.

In het verlengde hiervan liggen de schriftelijke afspraken. Hoewel je tijdens een kennismakingsgesprek al heel wat zaken kunt bespreken met elkaar, is het goed om de afspraken ook daadwerkelijk vast te leggen. Dit betekent dat je met elkaar kortsluit:

  • Wat er wordt gefotografeerd;
  • Tegen welk tarief;
  • En tegen welke extra kosten, zoals reiskosten, nabewerking, in- of exclusief BTW etc;
  • Wanneer en hoe de foto’s worden aangeleverd.

Uiteraard bekijk je ook altijd het portfolio van de fotograaf: alleen dan weet je of de stijl die hij of zij hanteert, een stijl is die jou aanspreekt. Vraag ook na of de fotograaf in kwestie een specialisatie heeft en zo ja, welke dat is.

 

Leave a Reply