Blog

Interieurfotografie

Fraai je huis op de kiek met interieurfotografie

Als je aan fotografie denkt, denk je in eerste instantie wellicht als eerste aan foto’s van mensen, dieren of de natuur. Niet verwonderlijk, aangezien dieren, mensen en landschappen geliefde onderwerpen om te fotograferen zijn, maar fotografie is zo veel meer dan dat! Begeef je bijvoorbeeld eens in de wereld van de interieurfotografie.

Ook al heb je er wellicht nog nooit van gehoord, interieurfotografie is belangrijker dan je denkt. Wie geniet er nou niet van een dagje, middagje of avondje rondkijken op Funda? Op het eerste gezicht zal je het niet zeggen, maar veel van de foto’s die je daar aantreft, zijn gemaakt door professionele interieurfotografen. Bij het fotograferen van huizen in inrichtingen komt namelijk meer kijken dan je denkt. Niet overtuigd? Zoek eens op Funda foto’s op van een huis bij jou in de straat en probeer daarna zo’n zelfde foto te maken in je eigen huis, Wedden dat het je niet lukt?

Interieurfotografie is lastiger dan je denkt..

Dat komt onder andere door de lichtinval. Fotografeer je een kamer of keuken met ramen, dan loop je grote kans dat de foto óf onderbelicht, óf overbelicht is. In dat geval staat dus óf het gedeelte bij het raam, óf de rest van de kamer niet goed op de foto. Een professionele interieurfotograaf weet echter precies wat hij of zij moet doen om de perfecte belichting te verzorgen. Vaak -maar niet altijd- hebben zij tevens ervaring met het fotograferen van andere, kleinere voorwerpen, zoals bijvoorbeeld producten voor (web)winkels.

Soorten interieurfotografie

Wie een interieurfotograaf wil inhuren, kan verschillende soorten foto’s laten maken: de ene klant wil graag de details duidelijk in beeld gebracht hebben, de ander gaat juist het liefst voor mooie overzichtsfoto’s. Het is dan ook belangrijk om in een eerste gesprek met de fotograaf te bespreken wat je wil. Uiteraard maak je het de fotograaf op de dag van de shoot niet lastiger dan nodig: zorg bijvoorbeeld voor een opgeruimde omgeving, zodat de fotograaf zijn of haar werk kan doen zonder je steeds te hoeven vragen of bepaalde spullen verplaatst mogen worden.

 

Leave a Reply