Blog

Groepsfoto maken

Een groepsfoto maken

Wil je een portretfotograaf inhuren om een echt mooie groepsfoto te maken -om bijvoorbeeld cadeau te doen aan (groot)ouders die hun huwelijksfeest vieren- dan kan dat natuurlijk. Maar wil je liever zelf aan de slag voor een casual groepsfoto, dan kom je met deze tips een eind.

De groepsfoto van vroeger was een behoorlijke uitdaging voor de portretfotograaf. Iedereen moest netjes op een rijtje geplaatst worden, handen over elkaar en vervolgens niet al te verveeld kijken. Ook niet te vrolijk, want een groepsfoto laten maken had veel weg van een staatsieportret. Gelukkig zijn de groepsfoto’s van nu een stuk losser.

Zelf een mooie groepsfoto maken

Wil je zelf een mooie groepsfoto maken, dan is goed licht natuurlijk essentieel. Je moet de omgeving dus niet te donker hebben, maar ook zeker niet te licht: een groepsfoto waarop iedereen met samengeknepen ogen staat, ziet er nu eenmaal niet leuk uit. Wil je aan de slag in een omgeving waar de zon uitbundig schijnt, kies dan voor een schaduwrijke plek, bijvoorbeeld onder de bomen. Of maak -als de gelegenheid dit toelaat tenminste- de groepsfoto op een later moment, als de zon lager aan de hemel staat. Je krijgt dan ‘strijklicht’, wat een mooi effect geeft op foto’s.

Om te zorgen voor dynamiek in je foto, kan je hoogteverschil toevoegen. Dat betekent dat niet iedereen op een rijtje staat, maar mensen bijvoorbeeld ook kunnen hurken, zitten of liggen. Zorg in ieder geval dat iedereen gemakkelijk zit/hurkt/staat/ligt, want als iemand een ongemakkelijke houding moet aannemen zie je dat terug in de foto. Sowieso is het goed om eerst even voor wat ontspanning te zorgen: veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij het idee dat ze op de foto gaan, waardoor ze krampachtig kunnen overkomen. Even een grapje tussendoor kan het ijs breken en zorgen voor leuke fotomomentjes.

Maak je bijvoorbeeld een foto voor het huwelijksfeest van je oom en tante, dan is het leuk om de groep die op de foto gaat, op te bouwen rond het echtpaar. Je zet hen dus in het midden en de rest van de familie er omheen. Let er hierbij wel op dat je de langere mensen meer naar achteren plaatst en de kleinere wat vooraan, anders vallen sommige familieleden (bijna) weg op het uiteindelijke resultaat.

 

Leave a Reply