Blog

architectuurfotograaf

De waarde van een goede architectuurfotograaf

Er bestaan allemaal verschillende type fotografen; van portretfotograaf tot een architectuurfotograaf. En alles wat ertussen zit. Wil je jouw werk als architect op een professionele manier laten vastleggen? Schakel dan een goede architectuurfotograaf in. Goede foto’s zijn een flinke investering, maar misschien wel de belangrijkste investering om te doen. Want met de juiste foto’s heb je hét middel in handen om jouw kwaliteiten aan de buitenwereld te tonen.

Hét visitekaartje van je project, de meerwaarde van goede architectuur fotografie

Steeds vaker zoeken we alles online uit; van leukste restaurant tot hippe hoekbank. Door social media en review websites is de consument goed geïnformeerd en erg beeldend ingesteld. Alles bekijken we via beelden, op Instagram, Pinterest of Google. Om die reden worden sfeerbeelden steeds belangrijker. Het gaat dus niet alleen meer om een snelle foto van de buitenkant (of binnenkant) van een gebouw, maar om sfeerbeleving. Men wil vanaf zijn computerscherm of telefoon de sfeer zien waar ze naar op zoek zijn. Een goede architectuurfotograaf weet jouw identiteit als ontwerper op de juiste manier vast te leggen, zodat de foto’s jouw visitekaartje worden.

Wat zijn de kenmerken van een goede architectuurfotograaf?

Een fotograaf heeft meestal zijn eigen stijl/handschrift voor het vastleggen van beeldmateriaal. Een goede architectuurfotograaf bewaakt ook deze stijl, maar kan wel aan de wensen van de opdrachtgever voldoen. Doordat de architectuurfoto’s een visitekaartje is voor zowel de opdrachtgever als de architectuurfotograaf, is het afstemmen hiervan een nauwgezet proces.

Met architectuur fotografie maak je de ruimte van architectuur zichtbaar. Soms moet een grote binnen- of buitenruimte gefotografeerd worden. Andere keren weer juist kleine ruimtes. Structuren, materialen en soms ook mensen moeten de juiste verhoudingen van het project weergeven. Gevoel voor schaal en positionering is hierbij van groot belang.

Ook zal je zien dat een goede architectuurfotograaf goed gebruik weet te maken van daglicht en professioneel fotoapparatuur. Het eindresultaat moet namelijk op een vaak pure en stijlvolle manier worden vastgelegd. Vraag daarom altijd even naar een portfolio voordat je met de fotograaf aan de slag gaat. Past deze stijl van fotograferen bij jouw project en wat jij wilt uitstralen.

Tools om tot het beste resultaat te komen

Er zijn een aantal tools waardoor je tot het beste eindresultaat kunt komen. Het gaat hierbij om een goede samenwerking tussen de opdrachtgever en architectuurfotograaf. Zo is bijvoorbeeld een luisterend oor tussen beide partijen belangrijk. Goede communicatie maakt dat er uiteindelijk beelden uit komen waar iedereen blij mee is. Gaat bijvoorbeeld de fotograaf alleen op pad, zonder jou als opdrachtgever? Leg dan goed uit welke sterke punten van het project in beeld gevangen moeten worden.

Ook ervaring speelt een belangrijke rol in het vastleggen van de juiste beelden. Zijn alle details goed, moeten er mensen uit beeld, is het licht in orde. Allemaal zaken die een goede fotograaf in de gaten houd.

Wanneer schakel je een architectuurfotograaf in?

Zoals we eerder als voorbeeld noemde, kan een architectuurfotograaf heel goed beeldmateriaal maken van een afgerond architectuurproject. Maar ook in de verkoop van je woning worden architectuur fotograven ingeschakeld. Of als een binnenhuisarchitect een verbouwing heeft afgerond, is het mooi om dit eindresultaat vast te leggen.

 

Benieuwd naar de kosten voor een professionele architectuurfotograaf? Het is aan te raden om meerdere offertes op te vragen. Vraag hier offertes aan.

 

Leave a Reply