Blog

poseren

6 tips voor poseren voor iedereen!

Poseren voor een foto, niet iedereen voelt zich hier gemakkelijk bij. Maar ook portretfotografen hebben soms moeite om hun modellen goed voor de lens te krijgen. Dus hoe kom je als niet-model goed op de foto? Wij hebben zes tips voor je verzameld, waarbij je het beste op de foto komt bij portretfotografie.

1. Het haar positioneren

Bij portretfotografie valt het haar vaak goed op. Heb je bijvoorbeeld lang haar, maar is dit niet goed gepositioneerd? Dan zal dit snel zichtbaar zijn op de foto. Je wilt natuurlijk op je ‘beste’ op de foto gezet worden, maar waar moet je dan op letten. Er zijn geen echte regels hoe je als persoon er ‘het beste’ uitziet, maar er zijn een aantal trucjes die je kunt toepassen.

Het is belangrijk om te onthouden dat haar wat op je schouders ligt, op de foto er erg wild (en soms onverzorgd) uitziet. Deze vier dingen kun je het beste met je haar doen:

  • Je haar vastmaken d.m.v. bijvoorbeeld een staart of een knotje;
  • Je haar achter je schouders laten vallen;
  • Je haar helemaal voor je schouders laten vallen;
  • Je haar aan één kant van je schouders laten vallen.

2. Duw je kin (of oren) naar voren

Als je op een ontspannen manier rechtop staat, dan is de ruimte onder je kin vaak een beetje slap. Denk eraan om je kin wat naar voren te steken. Je staat dan krachtiger op de foto. Ook zal een onderkin minder zichtbaar zijn op deze manier. Je kunt ook je oren wat naar voren duwen voor hetzelfde effect. Het voelt misschien wat ongemakkelijk en onnatuurlijk, maar je zal zien dat dit een mooie manier van poseren op de foto is.

3. Til je arm een stukje op

Wanneer je gaat poseren voor een portretfoto, dan laten de meeste mensen hun armen slap langs het lichaam hangen. Je arm drukt zich als het ware tegen je romp aan, waardoor deze groter/dikker lijkt dan hij in werkelijkheid is. Til daarom een klein stukje je arm op, voor een mooier resultaat. Dit hoeft maar een paar centimeter te zijn.

Als alternatief kun je ook je arm bijvoorbeeld op je heup leggen, waardoor je een actieve houding krijgt. Ook dit geeft een mooier resultaat dan je armen slap langs je lichaam te houden.

4. Visuele ruimte creëren bij de taille

Bijna iedereen wil er graag slank uitzien op een foto. En daar is deze tip voor poseren erg geschikt voor. Zet je beide handen op je heupen en draai je romp een klein stukje. Als fotograaf is het dan eenvoudiger om je visueel zo vast te leggen, dat er ruimte gecreëerd wordt bij de taille. De ‘lege’ ruimte tussen je gebogen arm en je romp geeft het effect dat je slanker lijkt.

5. Draai je schouders

Deze pose zie je heel erg vaak op portretfoto’s en werkt ook erg goed. Draai je schouders een beetje, waardoor je niet meer recht voor de camera staat. Hierdoor lijk je smaller. Het tegenovergestelde zie je vaak terug bij portretfoto’s van voetballers. Daar wordt de foto recht van voren gemaakt, waardoor de voetballer breder lijkt.

6. Laat je ogen spreken

Als je gaat poseren voor een foto waarbij je buiten de camera kijkt, zorg er dan voor dat er niet teveel wit van je ogen zichtbaar is. Het beste resultaat krijg je door de iris, de kleur van je ogen te laten spreken. Kijk daarom niet te ver langs de camera, maar kies voor een object wat vlak bij de camera staat.

Nu je alle uitleg hebt gelezen, hebben we een korte checklist voor je gemaakt ter herinnering. Oefen eens voor de spiegel of neem het lijstje mee naar de fotograaf. Gelukkig weet een goede fotograaf ook hoe hij jou als model het beste kan positioneren en zal hij waarschijnlijk op de hoogte zijn van deze tips. Ben je op zoek naar de beste portretfotograaf? Check dan eens ons overzicht en vraag een offerte aan.

Checklist poseren:

  • Het haar positioneren
  • Duw je kin (of oren) naar voren
  • Til je arm een stukje op
  • Visuele ruimte creëren bij de taille
  • Draai je schouders
  • Laat je ogen spreken

Heb jij nog tips voor poseren voor portretfotografie? We horen ze graag! Laat je reactie hieronder achter.

 

Leave a Reply